Русия в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово

Утре, на 7 януари руската православна църква, а заедно с нея и цяла Русия отбелязва Рождество Христово. От 1991 г. насам 7 януари е определен като неработен ден. Според направеното социологическо проучване Рождество ще празнуват 72 % от руските граждани.

Съгласно резултатите от допитването на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ- рус.), болшинството от руските граждани (57 %) планират да посрещнат празника вкъщи със семейството. Църковна служба възнамеряват да посетят 10 на сто от допитаните, 8 % ще създадат празнична трапеза, а 6% ще отидат на гости. 1 % от участниците в проучването заявяват, че ще работят по време на коледните празници. 17 на сто от руските граждани се затрудниха да дадат отговор за плановете си за празника.

По традиция на празничното богослужение през нощта на 6 срещу 7 януари присъстват ръководителите на страната. Църковните служби във всички храмове продължават до късно през нощта. Постът за християните приключва и настъпват „свети дни“ или „святки“, които продължават 12 дни – време за особена радост.

Според синоптиците празникът ще премине на фона на мразовито време – с температури до минус 30.