Русия възстановява станцията за предупреждение за ракетно нападение в Крим

Радиолокационната система (РЛС) от системата за предупреждение за ракетно нападение „Днепър“, разположена край Севастопол, ще бъде възстановена, пише в. „Известия“, цитирайки думите на представител на военнопромишления комплекс (ВПК), предаде РИА Новости.

По данни на изданието обектът ще може да фиксира изстрелвания на свръхзвукови, крилати и балистични ракети от акваторията на Средиземно и Черно море.

Източникът поясни, че станцията в Севастопол ще бъде оборудвана с апаратура, която ще позволи да се повиши ефективността на радарите в Армавир.

РЛС осигурява кръгова отбрана на Русия от ракетни нападения, отбелязва „Известия“. Американската ракета Tomahawk, например, изстреляна от акваторията на Средиземно море, може да стигне до Москва за 120 минути, което е достатъчно тя да бъде прехваната.

Станцията „Днепър“ не е в експлоатация повече от 10 години. След разпадането на СССР обектът остава на територията на Украйна. Известно време Русия използва РЛС под наем, но по-късно договорът е разтрогнат заради позицията на Киев.