Русия възобновява производството на самолетите Ил-114

Русия възобновява производството на пътническите самолети Ил-114, създадени през 1991 г. През 90-те години на 20 в. са произведени едва 20 машини, а след това производството им бива прекратено.

По замисъл на конструкторите, новопроизведените самолети ще осъществяват вътрешни полети, като се планира те да бъдат използвани също така и от военните.

„Според гаранциите за безопасност, този самолет е великолепен. Произведен е в Съветския Съюз, а това означава много голяма гаранция за безопасност”, разказа старши-пилотът изпитател на ОАО „НПН Радар ММС” Владимир Скринников.

Според специалисти Ил-114 може да се произвежда в различни модификации – като товарен, военен или пътнически самолет. Салонът му е разчетен максимум на 64 пътника.

Специално за този модел са създадени особени витла, позволяващи в голяма степен да се понижи шума му. Освен това, благодарение на специалната, обратна конструкция на витлата, самолетът може да се движи на заден ход, което позволява на машината да маневрира дори на малки височини.

Новият Ил-114 е проектиран максимално автономно – за неголеми регионални летища. Обновената летателна машина ще се появи в Русия през 2019 г., като това ще бъде първият самолет изцяло руско производство.