Русия въвежда огледални мерки за разширяване на санкционните списъци

Москва предприе ответни, главно огледални, мерки за разширяване на санкционните списъци от страна на САЩ, ЕС и Канада, се посочва в коментар на Министерството на външните работи на Русия.

„По-рано МВнР на Русия заяви, че аналогични санкции се въвеждат срещу конкретни чиновници и законодатели от САЩ и Канада, а самата „топ-листа“ остава отворена. След това някои западни страни, по примера на САЩ, разшириха санкционните списъци, като включиха допълнителен брой руски граждани. Разбира се, тези действия не могат да останат без реакция. Руската страна предприе ответни мерки, по-голямата част от които – огледални“, се посочва в документа.

Как санкциите срещу Русия ще навредят на бизнеса на САЩ и ЕС?

Редица големи европейски и американски компании, сред които Siemens, Alcoa, Procter&Gamble, големи нефтодобивни корпорации, са инвестирали в Русия милиарди, и санкциите ще се превърнат в наказание и за тях, а не само за Русия, отбелязва председателят на Руския съюз на производителите и предприемачите Александър Шохин. „Какво ще правят те? На кого ще си продадат активите? Те ще имат сериозни проблеми“, посочва Шохин.

Освен това, според него, европейските и американските производители ще се лишат от огромен пазар за своята продукция: ако компаниите от САЩ и ЕС не могат да участват в търгове за доставка на оборудване в Русия, тяхното място ще заемат други производители, например, китайците. Също така е неясна съдбата на съвместните предприятия, създадени с участието на американски/европейски и руски капитал, допълва Шохин по данни на РИА „Новости“.