Русия воюва по-успешно и 15 пъти по-евтино от САЩ

Екип на руския сайт КП.ру реши да сравни как се вписва обявената от Владимир Путин сума от 33 млрд рубли за операцията в Сирия спрямо съпоставими военни кампании в света през последните 50 г., предаде Блиц. За удобство при сравнението всички суми са приравнени към единна валута – долара. Обявените 33 млрд рубли за Сирия по сегашен курс са равностойни на 0,45 млрд долара.

По-сложно е с разходите на СССР във войната в Афганистан. Знае се ориентировъчно, че тя струвала 4-5 млрд. рубли годишно. Съветската рубла тогава имаше стойност по-голяма от долара (70 копейки за долар). В резултат може да се приеме, че СССР за 9 години е похарчил за афганистанската война около 60 млрд. долара.

Ако се сравнят еднакви периоди от време (5,5 месеца) веднага ще стане ясно, че сегашната руска операция в Сирия е не само по-евтина, но и много по-успешна по-резултатите си. Фактически сега в Сирия Русия похарчила около 15 пъти по-малко средства от САЩ, но е постигнала основните си цели.

Още по-фрапиращи са сравнителните резултати от Сирия с бойните действия в Афганистан: Някога СССР похарчил 6,5 пъти повече средства спрямо сега, на САЩ е излязло почти 75 пъти по-скъпо.

Таблица военни разходи в Сирия

error: Съдържанието ни е авторско!