Русия: Военната помощ на Украйна ще бъде нарушение на международното право

Оказаната от САЩ военна помощ на Украйна ще стане сериозно нарушение на международното право, заяви упълномощеният от МВнР на Руската Федерация по правата на човека, демокрацията и върховното право Константин Долгов, съобщи ТАСС.

«Всички станахме свидетели на това, как няколко командира на украински батальони, които сега заседават във Върховната рада, се размотаваха във Вашингтон, молейки за оръжие и подкрепа. Разбира се, ако такава подкрепа бъде оказана, то това ще бъде много сериозно нарушение на международното право», каза Долгов на заседанието в Обществената палата по въпросите за ситуацията в Украйна.

По думите на Долгов, има сериозни доказателства за това, че украинските военни структури използват забранено оръжие (касетъчни и запалителни бомби).

«Международните правозащитници, а главно, Human Rights Watch в докладите си започнаха да пишат по този въпрос малко повече. Е, понякога те посочват виновните, но понякога просто премълчават», добави той.

САЩ предоставят на Украйна многомилионна военна помощ, но заявяват, че все още не са взимали решение за доставки на оръжия на Украйна.