Русия влиза в Ирак вместо САЩ

Насилието в Ирак не стихва от офанзивата на ИДИЛ

Русия може да се намеси в иракския конфликт и да влезе в близкоизточната република вместо САЩ. Повод за подобна прогноза дава поведението на Вашингтон, който фактически игнорира молбата на багдадските власти за въвеждане на американски войски в страната.

Пресата припомня, че ситуацията в Ирак е

изострена до краен предел

след като ислямисти от групировката „Ислямска държава на Ирак и Леванта” (ИДИЛ) започнаха стремително да превземат страната. Поради отсъствието на подкрепа от страна на САЩ в Багдад все по-често звучат предложения страната да се обърне за помощ към Русия и Иран. По данни на „Сънди таймс” премиерът на Ирак Нури ал Малики се е заканил да скъса споразумението си за отбрана с Вашингтон и да установи по-тесни връзки с Москва и Техеран. Според една от версиите иракският премиер по този начин иска просто да подразни американците. Експерти обаче не изключват разширяване на военното сътрудничество между Ирак, Русия и Иран. Още повече че Багдад купи от Москва партида щурмови самолети Су-25, след като САЩ се отказаха да снабдяват близкоизточната република с военна техника. Техеран също изпрати на съседите си безпилотни летателни апарати, пилоти и инструктори. В полза на възможната намеса на Русия в иракския конфликт свидетелстват и растящите глобални амбиции на Москва, която през последните месеци почувства своята сила, влияние и надмощие, пише „Утро.ру”. В същото време геополитическата роля на САЩ в света отслабва, което може

да се окаже

добър повод

за превземане на инициативата от страна на Русия, коментират експерти. „В Кремъл прекрасно разбират, че предишният модел на световно устройство се пука по шевовете, и търсят възможност да заемат най-хубавите места в новия модел”, прогнозира сайтът.