Русия влезе в топ 30 на страните на „меката сила“

Британската пиар агенция Portland за първи път включи Русия в списъка с 30-те най-влиятелни страни по критерия „мека сила“. Влизането в този рейтинг означава възможността на държавите да влияят на други страни чрез ценностите на гражданското общество, а не чрез пари или оръжие, пояснява „Комерсант“.

Преди официалното публикуване на класацията журналистите изясниха, че Русия е заела 27-мо място на фона на угасването на активната фаза на конфликта в Донбас, както и на действията на Москва в рамките на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД).

В миналогодишната класация Русия се намираше в топ 50, припомня изданието.

На първо място през 2016 г. са САЩ, а година по-рано лидер е била Великобритания. На второ място е Германия, а на трето – Япония.

Класацията е съставена въз основа на два критерия – обективни и субективни показатели. Към обективните се отнасят параметри като държавното управление, бизнес-климатът, образованието и участието на страната в разрешаването на глобалните проблеми. Субективните се определят от данните от проучванията на общественото мнение в 25 страни в света и включват критерии като отношението към националната кухня, оценката на популярността на произвежданата в страната техника и луксозни стоки, жизнения стандарт, приветливостта на жителите, културата и външнополитическия елемент на държавата.

Най-високия си резултат Русия има по обхват на чуждата мрежа от дипломатически представителства и участие в борбата с глобалните предизвикателства, пише „Комерсант“. По този показател Русия е на 9-то място.