Русия влезе в топ 3 лидери по военна мощ

САЩ, Русия и Китай през 2015 г. оглавиха тройката най-силни във военно отношение държави, показа Глобалният индекс за военна мощ, основан на изследвания на експерти от сайта „Global Firepower“, съобщава blitz.bg.

Първото място е на САЩ. Ключов фактор за лидерството е размерът на военните разходи, независимо че Пентагонът бе намален от $612 млрд до $577 млрд.

Пекин харчи за отбрана повече от Москва, но GFP оценява военният потенциал на Русия по-високо за сметка на превъзходството по броя на техниката – например притежава 15 398 танка срещу 9150 на Китай.

На четвърта позиция е Индия.

Сред европейските страни GFP най-високо е оценена Великобритания – пето място. В десятката влизат Франция, Германия и Турция.

Методологията на класацията отчита над 50 фактора, сред които са разходите за отбрана, мощ на ВВС и на ВМС, обем на добиваните природни ресурси и логистичните особености на страните – брой морски пристанища и действащи летища, дължина на пътищата. Важна роля играят и човешките ресурси. Ядреният потенциал не се отчита.