Русия актуализира военната доктрина заради НАТО, ПРО и Украйна

Актуализирането на военната доктрина на Русия е продиктувана основно от външнополитическите фактори: разширяването на присъствието на НАТО, въпросите на противоракетната отбрана (ПРО), ситуацията в Украйна и около нея. Това заяви в интервю  за РИА Новости зам.-секретарят на Съвета за Сигурност на Русия Михаил Попов.

Действащата военна доктрина е приета преди четири години.

В актуализираната военна доктрина на Русия се отбеляза необходимостта от заместване на вноса в областта на въоръжението, уточни Попов.

По думите му, ефективното функциониране на отбраната е възможно в условията на технологическа независимост на Русия в областта на производството на стратегически и други видове оръжие, военна и специална техника.

„Не се съмнявам в това, че приближаването на военната инфраструктура на страните-членки на НАТО към границите на Русия, в това число, чрез разширяването на блока, ще запази мястото си в качеството на една от външните опасности за Руската Федерация”, подчерта Попов.

Освен това, според него, най-явен е стремежът на САЩ и страните-членки на НАТО да увеличат своя стратегически настъпателен потенциал.  А ситуацията в Украйна е поредния етап за политиката на „цветните революции”.

„Това е свързано с възникването на новите военни опасности и военните заплахи срещу Руската Федерация, които се проявиха в „арабската пролет”, във военният конфликт в Сирия, а също в ситуацията на Украйна и около нея”, каза зам.-секретарят на Съвета за Сигурност на Русия.

Относно заявленията на украинските власти за необходимостта от връщането на Крим на Украйна, Попов подчерта, че всяка агресия срещу Крим, ще се смята за агресия срещу Руската Федерация.