Русия: Ако България издигне Кристалина Георгиева за ООН, ние ще решим спрямо това

Не е изключено да се появят нови кандидати за генерален секретар на ООН в хода на гласуването на Съвета за сигурност. Това не противоречи на процедурите на организацията и може да продължи до последния момент. Ако България издигне Кристалина Георгиева, ние ще вземем решение спрямо новата номинация.

Това обяви зам.-външният министър на Русия Генади Гатилов в интервю за агенция „Интефакс“. В него той прогнозира, че

може да има неочаквано развитие в избора

По повод зачестилите информации, че България може да оттегли кандидатурата на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и да подкрепи еврокомисаря по бюджет и финанси Кристалина Георгиева, Гатилов коментира, че в началото Георгиева е дала индикации, че смята да се кандидатира и дори е била в контакт с руски дипломати по този въпрос. „В последствие тя реши, че иска да запази поста си в Европейската комисия и спря кампанията си. Ако сега реши да я поднови, това е нейно право, както българското правителство има правото да промени своя кандидат“.

На въпрос каква би била реакцията на Русия при такъв развой на събитията, дипломатът обяснява, че позицията на Москва остава, че е суверенно право на всяка държава да действа, както прецени за добре, и не се меси във вътрешни дела. „Ако те (България -бел.ред.) решат да сменят кандидата си,

ние ще вземем нашето решение с оглед на това, че има нова номинация

Но към момента формираме отношението си с разбирането, че Ирина Бокова е българският кандидат“, обяснява Гатилов.

Той припомня, че още в началото волята на Русия е била следващият генерален секретар да идва от Източна Европа и посочва, че трима кандидати от региона засега се представят добре: Мирослав Лайчак (Словакия), Вук Йеремич (Сърбия) и Ирина Бокова. Гатилов отбелязва, че все пак състезанието не се ограничава само до номинации от този регион, като припомня, че португалецът Антониу Гутериш засега води при всички гласувания в Съвета за сигурност.

На въпрос допуска ли правилникът на ООН номиниране на нов кандидат или

промяна на номинацията на дадена страна в толкова късен етап на надпреварата

руският зам.-външен министър обяснява, че процедурите не забраняват такова развитие. Гатилов припомня, че Кофи Анан, който изкара 2 мандата начело на организацията, на практика влиза в последния момент в състезанието и е препоръчан от Съвета за сигурност (СС) на Общото събрание.

Следващото гласуване на СС е на 26 септември. Премиерът Бойко Борисов обяви, че Ирина Бокова остава българският кандидат до тази дата, след което, с оглед на представянето й, ще обмисли как да процедира.

Източник: Дневник