Румен Радев: Санкциите вредят и на ЕС, и на Русия

Взаимните ограничителни мерки вредят и на ЕС, и на Русия и разделят Европа в момент, когато тя се нуждае от единство. Това заяви в интервю за БНТ българският президент Румен Радев

„Санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена“, заяви Радев.

В отговор на въпрос дали България е трябвало да използва правото си на вето при последното гласуване за удължаването на санкциите срещу Русия, Радев заяви, че „“санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики – всяка институция да си прави своя политика“.

Българският президент отбеляза, че позицията на страната ни по въпроса за санкциите трябва да се формира съвместно от президента, правителството и парламента, който обаче в момента липсва.

В четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението за санкциите срещу Русия в ЕС се приема с консенсус, затова позицията на една от страните в съюза, включително България, по антируските санкции може да промени много.