Румен Радев пред „Монд“: България не бива да е враг на Русия

Румен Радев пред „Монд“: България не бива да е враг на Русия

Публикувано от:
“България не бива да е враг на Русия”, заявява новоизбраният президент на България Румен Радев пред френския всекидневник “Монд”, цитиран от в. Сега
В интервю, публикувано днес, специалният пратеник в София Ален Сал го пита най-напред какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО, тъй като неговите проруски позиции са предизвикали тревоги.
“Имаше опити да бъда дискредитиран по време на преизборната кампания, отговаря той. С Илиана Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз. Исторически и културно България винаги е била европейска. Тя избра стабилен и траен път на проевропейско развитие. Няма да се отклоним от него. Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси”.
Запитан защо се обявява за вдигане на санкциите срещу Русия, той казва: “Санкциите не са решение на проблема. Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места”.