Румен Дечев: Най-важният фактор за защита на християнска Европа днес е руската мироопазваща операция в Близкия изток (видео)

Румен Дечев: Най-важният фактор за защита на християнска Европа днес е руската мироопазваща операция в Близкия изток (видео)

Публикувано от:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=IcsTy1Q9kJg[/embedyt]

Актуално интервю за rusofili.bg от Румен Дечев – историк и политолог, журналист, водещ на предаване „История и политика“ по радио „Бинар“, граждански активист, председател на гражданска група „Народно социално движение”.

– Откъде възникна идея да бъде номиниран руския президент Владимир Путин за Нобеловата награда за мир?

Тази идея се появи по време на едно мое предаване, което беше свързано с войната в Сирия и бежанската криза. Известно е, че тази криза е породена от днешните конфликти в Близкия изток, че тя застрашава в много голяма степен цяла Европа, особено България, която се намира на границата на Европа с Близкия изток. Знаем, че ИД определи Балканите като най-близка цел на своите завоювания (България също влиза в тази област). В западните медии, например,  вестник „Билд“ и др., се коментираше евентуална кандидатура на германския канцлер Ангела Меркел за Нобелова награда за мир. Основание се намираше в позицията й по повод на бежанската криза. В какво се изразяваше отношението на германския канцлер към бежанската вълна? Ангела Меркел в голяма степен се яви подстрекател на тази вълна, тя със своите недомислени (или добре обмислени) изказвания създаде впечатление сред хората в много региони по света, специално в Азия и в Африка, че имигрантите са добре дошли в Германия.

– Да, тя отправи покана…

– Отправи покана за милиони имигранти да влязат в Германия. Това беше използвано и се превърна в голяма заплаха за Европа и България. В същото време започна мироопазващата операция на руски войски в Сирия, която цели да унищожи основния агресор в региона, тази ракообразна структура, наречена „Ислямска държава“. С помощта на военната подкрепа за Сирия Русия помага да се унищожи основната причина за тази „бежанска“ вълна. Много добре помним случая с убития афганистанец, близо до българо-турска граница. Той показва, че това не са бежанци от региона на военните действия, а хора, които мигрират по различни причини, те може да са съпричастни и към структурите на ИД, които отиват да завладеят християнска Европа. Най-важният фактор за защита на  християнска Европа днес е руската мироопазваща операция в Близкия изток. И съвсем логично е руският президент – инициатор и основен вдъхновител на тази операция – да бъде номиниран за Нобелова награда за мир. Това ще бъде справедливо в много по-голяма степен, отколкото коментираните номинации на други кандидати.

– Какво е ролята на Русия в световен мащаб?

– Русия днес възпрепятства агресията. Знаем примери за тази агресия, инициирана от определени кръгове на световния финансов елит, който командва някои сегменти в правителството на САЩ и службите за сигурност. Те предизвикаха тези „демократични“ революции в Близкия изток, които създадоха условия за възникване на ИД, те въоръжават и обучават терористите. И сега, според мен, този финансов елит и неговите платени слуги в различните държавни и международни структури продължават да съдействат за проникване на терористите в Европа. Руските действия служат на целия свят, на всички хора, които желаят мир, нормални международни и междудържавни отношения, включително и в такъв смутен регион, като Балканите.

– Какви са възможните решения за сирийския конфликт днес?

– Конфликта в Сирия може да се реши по един единствен начин: укрепване законното правителство на президента Башар Асад. Съпричастен съм с действията на гражданските организации, подкрепящи Сирия срещу агресията, и познавам ситуацията в региона. Мироопазващата операция на руските войски се осъществява по искане на сирийското правителство, такова искане имаше още към срещата на БРИКС в Южна Африка. Мироопазващата операция е логично последствие от събитията, които се развиват в Сирия, и от желанието на Русия, която има своите стратегически интереси, да се установи мир в района на Близкия изток. Намесата на Русия развали плановете на инициаторите за създаването на ИД. Предложението, Владимир Путин да стане носител на Нобеловата награда за мир, не е въпрос на желание на руския президент, това не е и въпрос на решение единствено на Нобеловия комитет в Норвегия,  това е въпрос на проверка на нашата ценностна система. Дали в нашия смутен свят ще могат да се установят ценностни норми, които да помогнат на хората, да живеят мирно и добросъседски помежду си. Смятам, че това предложение трябва да бъде подкрепено от българската общественост и от световната общественост също.

– Къде можем да намерим това предложение?

– На сайта на радио Бинар, рубрика „История и политика“. В коментара под предаването „Спор за Сирия” с участието на проф. Владимир Чуков.