Рублата все по-често се използва в Донбас

Военният конфликт в Източна Украйна засега привидно е утихнал и местните хора се опитват да оцелеят по всякакъв начин икономически. В най-големия град Донецк, който се намира в центъра на зоната на противостоянието, в супермаркетите вече действат каси, които приемат само руски рубли. Касиерите обслужват там предимно бойци в камуфлажни униформи, които стоят на една опашка с местните пенсионери. Билетите в автобусите и трамваите вече се продават и с помощта на обменния курс между украинската гривна и рублата. Работниците на бензиностанциите пък получават заплатите си също в повечето случаи в руската национална валута, тъй като именно с нея плащат клиентите от редицата на бунтовниците, които пристигат, за да заредят с бензин своите бронирани джипове.

„В магазините няма проблеми, вече навсякъде приемат руски рубли“, потвърди 36-годишната фризьорка Наталия, която е дошла да купи продукти за своите родители. Тя отказа да нарече фамилията си заради страх от репресии от страна на украинските власти. „Касиерите не винаги имат дребни руски пари, за да дадат ресто, и затова предлагат дъвки или запалка“, обясни весело жената. Постепенното настъпление на рублата в Донбас показва, че тези неспокойни региони все повече излизат извън контрола на Украйна, независимо от постигнатото крехко примирие. То бе постигнато в Минск при посредничеството на Германия, Франция и Русия, и предвижда запазването цялостта на украинската държава, чието население е над 40 милиона души. Ръководството на разбунтувалите се области засега не разкрива какви са му плановете за бъдещето на една евентуална собствена валута. Такива прецеденти, които вече има в някои бившите съветски републики като Грузия и Молдова, показват, че подобни действия само ще усилят позициите на проруските въстаници.

„Все по-голямото използване на рублата е още един признак, че Русия де факто смята да запази независимостта на тази територия, която контролира с помощта на местните опълченци“, смята шефът на компанията Eurasia Group от Ню Йорк – Клифърд Купчан. „Ако страните изпълняват условията на последното примирие, което е малко вероятно, то най-вероятно още дълго ще действат както гривната, така и рублата. Ако не, то ще остане само рублата“, отбелязва той. Отцепилите се грузински области Абхазия и Южна Осетия, които продължават да се ползват с руска подкрепа, използват от десетилетия рублата като своя основна валута. Въстаналото молдовско Приднестровие създаде своя-собствена рубла, когато след разпадането на Съветския съюз се вдигна на бунт срещу правителството в Кишинев, което искаше присъединяване към Румъния. През март м.г., малко след присъединяването на Крим към Русия, Москва почти веднага въведе в употреба на полуострова своята рубла.

Украйна всъщност е единственото място в света, където сриналата се с 46% руска валута по отношение към долара през 2014 г. не е намалила своята привлекателност, тъй като стойността на украинската гривна падна с почти 50 на сто. Тя се превърна в най-лошата валута по своите показатели за последните две години. През т.г. рублата дори частично възстанови своите позиции и април беше един от най-добрите месеци в това отношения за нея, същото се очертава и за май. Именно за това в Донецк по всякакъв начин приветстват тази тенденция.

Рублата вече свободно се приема в почти всички магазини и малкото останали действащи там компании. Другата причина е, че на територията на бунтовниците в банкоматите няма от месеци гривни, за които местното население е принудено да пътува до съседните райони на Украйна, за да изтегли пари от тамошните банкомати или банки.

Недостигът на украинска валута, заедно с ограниченията за пътуването на жителите от Донбас, които въведе правителството в Киев, е една от причините за създаването на нов валутен режим, заяви един от лидерите на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин. Според него рублата точно навреме се е появила, тъй като и повечето стоки вече са предимно руски. „Ние виждаме как в магазините в Донецк руските продукти смениха украинските стоки. Гривната все пак няма да изчезне напълно заради традиционните регионални връзки в Източна Украйна, а хората постоянно пътуват из различните области“, отбеляза Пургин. С него обаче не е съгласен външният министър на ДНР Александър Кофман. По неговите думи, рублата след време ще смени гривната и ще създаде условия за пълния преход към друг начин на управление, както стана в Крим. Централната банка на Русия засега запазва мълчание по въпросите за укрепването на рублата в Източна Украйна.

Още един показател за ръста на доверието към руската валута е фактът, че властите в ДНР вече изплащат пенсиите в рубли, тъй като Киев спря финансирането на социалните плащания в Донецка област заради войната. Пресслужбата на ДНР заяви, че руската валута постъпва при тях от „външни траншове“ и отказа да назове нейния произход. Шефът на пенсионния фонд на републиката Галина Кагайдакова съобщи, че за пенсиите за месец май вече са били отделени 2 млрд. рубли, които са предназначени за 518 000 души, като средният размер на една пенсия е около 3600 рубли. „На мен ми е все едно, че всичко вече е с рубли“, каза 67-годишният Фьодор, който пет часа стоя на опашка, за да получи своята пенсия, който също отказа да назове фамилията си. „Ние вече 11 месеца не получаваме никакви пари и сме щастливи да вземем пенсиите си в каквато и да е валута“, каза той.

В другия разбунтувал се регион, който носи името Луганска народна република (ЛНР), над 85% от всички осъществявани плащания също вече се извършва в рубли, гривната се използва от около 12 на сто, а останалото става с помощта на американския долар. Това лично потвърди лидерът на ЛНР Игор Плотницки пред руската държавна агенция ТАСС. Пенсии в рубли вече получават около 475 000 души. Руската валута се закрепва все повече в Донецк, а доларите са се превърнали в средство на спестяване, тъй като икономиката е разрушена. Но украинската национална валута също засега се използва навсякъде в ДНР. В момента обменният курс в ДНР и ЛНР е 0.5 гривна за 1 рубла. Според руски експерти, цитирани от Газета ру, за да измести украинската валута напълно в тези области, на местните власти ще им трябват около 175.7 милиарда рубли годишно, плюс още 40-50 млрд. годишно за пенсии и още толкова за заплатите на държавните служители. Откъде биха дошли тези огромни суми засега не е ясно.

„Когато отидох в един малък магазин в Донецк да купя продукти с рубли, към мен веднага се втурнаха три касиерки, тъй като не били виждали такива копюри“, разказа 31-годишната Дина Копсова, чийто мъж работи в Русия. „Когато отида в супермаркет, много други клиенти ме гледат със завист или са обидени, тъй като стоя сама на опашката за касата, която приема рубли“, разкри тя. Собственикът на фотоателие Александър Ильин смята, че в Донецк рублата се използва от всеки десети човек и като цяло това се пенсионери. Независимо от това популярността на руската валута се увеличава постоянно, макар че на някои хора, като фризьорката Наталия, им е трудно да се приспособят бързо. „За да свикна към тези пари, ще ми трябва някакво време. На мен те засега ми приличат на опаковки от бонбони, но възрастните хора са много доволни“, призна тя.

СНИМКА: http://www.segodnya.ua

Повечето магазин в Донецк приемат от месеци както украински гривни, така и руски рубли.

 Някои пенсионери взимат за пръв път пенсии от 11 месеца в новосъздадената Централна банка на ДНР в Донецк.

СНИМКИ: РИА „Новости“

Властите в ДНР вече издават документи със своята символика, за да могат хората да си вземат пенсиите.

Автори: Юлия Суркова и Дарина Краснолуцка, Блумбърг

Източник: в. Сега