РПЦ: санкциите ще направят руската икономика по-морална

Санкциите на Запада ще дадат възможност на Русия да създаде икономиката си по-морална, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на председателя на руския Синодален отдел за връзки с обществеността протойерей Всеволод Чаплин.

«Обществото не бива да ориентира хората само към консумацията», поясни Чаплин.

«Ако възниква въпрос за това, кое е най-важното – животът заради изпълняването на висши мисии на твоя народ или животът заради консумацията, то ние смело трябва да отговорим на себе си, на целия свят, че консумацията не е най-важна. Нещо повече, относно консумацията, трябва да се мисли не за постоянния й ръст, а за самоограничение», смята протойерей Всеволод Чаплин.

Той смята, че санкциите ще дадат възможност на Русия да изгради собствения си морал при откъсване от западните ценности. По думите му, свободата от илюзиите, че «Западът ще се отнася нормално към самостоятелността на Русия», ще бъде полезна. Онези държави, които не са съгласни «с глобалното доминиране на западния политически и икономически модел», свещеникът предлага, да създадат собствен световен ред.

«Ние сме руска цивилизация, както и ислямската цивилизация, не сме били допуснати към участие в създаването на общочовешките норми, които засега носят прекалено западен характер», каза той, добавяйки, че Русия има шанс да се избави от «коравата суровинна ориентация на руската икономика, а също да се заеме с високотехнологично производство, да вложи средства в науката, в икономическата и политическата мисъл».