РПЦ: православните в Украйна трябва да издържат на давлението на разколниците

Киевските власти трябва да защитят правата на религиозните общности и на исторически принадлежащи им сгради, заяви председателя на руския Синодален отдел за връзки с обществеността протойерей Всеволод Чаплин по повод превземането на православни църкви (собственост на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия) от отцепниците на Киевската патриаршия, предаде Интерфакс.

През тази седмица стана известно за нови инциденти с православни църкви на Московската Патриаршия в Украйна. Преди два дни свещеник от Ровненската епархия Роман Игнатюк съобщи за насилствено превзимане на православна църква в с. Ходоси от представители на разколническата Киевска патриаршия (КП) със сътрудничество на пронацистката групировка „Десен сектор“.

Освен това активистите на КП заявиха, че в най-скоро време под тяхна юрисдикция ще мине и църквата в с. Коритное на Черновицко-Буковинска епархия, където е роден настоящият настоятел на УПЦ на МП митрополит Онуфрий. Две православни църкви в съседните две села вече са под юрисдикция на КП въпреки протестите на миряните.

Сайтът на Сумската епархия на УПЦ съобщи в четвъртък, че архиепископ Сумски и Ахтирски Евлоги е направил обръщение към ръководителите на Сумска област с призив да повлияят на създалата се ситуация в епархията. В обръщението се отбелязва, че въпреки активното участие на епархията в обществения живот на украинската област и Украйна като цяло, някои политически сили и обществени организации „постоянно се опитват изкуствено да създадат конфликтна ситуация, обвинявайки неоснователно православните вярващи в „непатриотизъм“, наранявайки техните религиозни чувства и човешкото достойнство. Тези организации „дамгосват“ православните вярващи като „врагове“, само защото принадлежат към Православието. Архиереят предупреди, че хората в Украйна са настроени решително да се противопоставят на опитите за окупиране на църкви и посегателства на техни законни права, свобода, а също на униженията на тяхното човешко достойнство по религиозни мотиви.