РПЦ подкрепя идеята за забрана за влизане в Русия на активисти от ЛГБТ

Депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Виталий Милонов изпрати до руския външен министър Сергей Лавров искане с призив да бъде забранен достъпът в Русия на активисти от ЛГБТ движението от САЩ в качеството на отговор на предложението на американските конгресмени да забранят влизането в страната на обявилите се срещу активната дейност на ЛГБТ общността чужденци.

Конгресът на САЩ разглежда законопроект, който ще позволи въвеждането на нови санкции срещу чужденци, в това число и срещу руски граждани. Актът подразбира забрана за влизане в САЩ на чужди граждани, които според заявление на автора на законопроекта Дейвид Чичелин, пречат на представителите на сексуалните малцинства да реализират правата си.

„Страната ни не само има правото, но и просто е длъжна да провежда независима културна политика, явяваща се алтернатива на световния диктат на нравствения упадък, идващ от противоположния бряг на Атлантическия океан“, пише в писмото си Милонов.

Инициативата на депутата е подкрепена от Руската православна църква. Ръководителят на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин заяви, че за забраната за влизане в страната на пропагандистите на ЛГБТ в Русия е трябвало да се говори още по-рано.