РПЦ нарече „свещена борба“ противодействието на Русия на терористите от ИД

Руската православна църква (РПЦ) подкрепи решението на Съвета на федерацията на РФ да разреши използването на руските въоръжени сили зад граница срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия, заяви в сряда ръководителят на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин.

„Това решение съответства на международното право и манталитета на нашия народ, на миротворческата, нравствена и активна роля, която Русия винаги е играла в различни региони по света, особено в Близкия Изток… Борбата срещу тероризма, борбата за справедливост и мир, за достойнството на хората, заплашени от тероризма – това е свещена борба“, каза Чаплин.

По думите му, тероризмът е сериозна заплаха за целия свят, затова Русия е една от най-активните сили, които са противопоставят на тази заплаха.

От март 2011 г. в Сирия продължава въоръженият конфликт, в резултат на който, според данни на ООН, са загинали над 220 хил. души. На правителствените войски в страната се противопоставят отряди от бойци, принадлежащи към различни въоръжени формирования. Най-активни са бойците от екстремистките групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.