РПЦ нарече „свещена борба“  противодействието на Русия на терористите от ИД

РПЦ нарече „свещена борба“ противодействието на Русия на терористите от ИД

Публикувано от:

Руската православна църква (РПЦ) подкрепи решението на Съвета на федерацията на РФ да разреши използването на руските въоръжени сили зад граница срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия, заяви в сряда ръководителят на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин.

„Това решение съответства на международното право и манталитета на нашия народ, на миротворческата, нравствена и активна роля, която Русия винаги е играла в различни региони по света, особено в Близкия Изток… Борбата срещу тероризма, борбата за справедливост и мир, за достойнството на хората, заплашени от тероризма – това е свещена борба“, каза Чаплин.

По думите му, тероризмът е сериозна заплаха за целия свят, затова Русия е една от най-активните сили, които са противопоставят на тази заплаха.

От март 2011 г. в Сирия продължава въоръженият конфликт, в резултат на който, според данни на ООН, са загинали над 220 хил. души. На правителствените войски в страната се противопоставят отряди от бойци, принадлежащи към различни въоръжени формирования. Най-активни са бойците от екстремистките групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.