„Роснефт“ планира проучвания за петрол в арктическия шелф

През 2016 година за проучвания в региона бяха похарчени 3 млрд. рубли от федералния бюджет на Русия

Руската петролна компания „Роснефт“ ще извърши сеизмологични проучвания за петрол в арктическия шелф – край бреговете на море Лаптеви и Източносибирско море.

Това е записано в плановете на компанията за периода 2017 – 2020 година, съобщава първият зам.-министър на промишлеността Василий Захаров пред ТАСС.

„Компанията планира 2D и 3D сеизмика, геохимични изследвания и редица съпътстващи проучвания на лицензирани площи в арктическия шелф“, каза Захаров.

Проучванията досега показват наличието на петрол и природен газ в блоковете, за които руската държавна компания има лиценз да извършва проучвания. Според очакванията в региона има запаси от почти 371 млн. тона петрол и 228 млрд. куб. метра природен газ, посочва още руската агенция.

През 2016 година за проучвания в шелфа са били похарчени 3 млрд. рубли (50,4 млн. долара) от федералния бюджет на Русия. Като цяло за проучвания за природни суровини на територията на федерацията през миналата година са похарчени 30 млрд. рубли от всякакви източници, не само от държавния бюджет.