Роскосмос ще търси извънземни

Роскосмос ще търси извънземни

Публикувано от:

01 и да издирва извънземни цивилизация. За тези цели се планира да бъдат стартирани редица научни сонди, като площадка за пусковете им ще бъде новостроящият се космодрум „Восточни”.

Представители на Роскосмос разказаха за намеренията си на мероприятията, посветени на 50-годишнината от създаването на Центъра за управлене на полети (ЦУП).

По-рано ръководителите на ЦНИИ (Централен научно-изследователски институт) по машиностроене заявиха, че „в перспектива „Восточни” се разглежда основно като площадка за пускове на апарати за планетни изследвания, сред които основно са Луна, Марс, възможно Меркурий и други планети, както и астероиди”.

Основно, в космодрума „Восточни” в недалечно бъдеще се планира и пуск на космическа сонда към точка Ланграндж (място, където се уравновесяват притегателните сили на Земята и Слънцето). Тази точка се намира на разстояние от 1,5 милиона километра от нашата планета. Всичко, което достига до там сякаш увисва и може да остава така вечно. Заради отсъствието на гравитацията е много сложно излизането от тази зона.
Учените предполагат, че в зоната най-вероятно може да се открият остатъци от вещества, от които е възникнала Вселената – така наречената проматерия, както и следи от извънземни цивилизации.

„Да се говори в момента за търсене на извънземни цивилизации е рано. Енергията на всяка космическа цивилизация се подчинява на законите на термодинамиката. Тоест, цялата употребена енергия в края на краищата се отделя във вид на топлинно излъчване. Да, ние разполагаме с оборудване, което допреди 40 години не е имало, но да се различат просто нагретите тела от изхвърлената топлина на друга цивилизация е крайно сложно. Изобщо ако това е възможно”, разказа водещ специалист на Института по астрономия към РАН Александър Викторович Багров.