"Роскосмос" – НАСА: ще има ли пълен развод?

Отказът на НАСА от сътрудничество с Русия ще нанесе ущърб преди всичко на САЩ и космическата им програма.

Ще спечелят може би само някои частни фирми. Използвайки „кримската тема”, те се опитват ад убедят конгреса да отдели повече пари за нуждите на НАСА, а в крайна сметка – за своите проекти.

На НАСА са й доверили ролята на „камшик”, за да „накаже” Русия във връзка с Крим. Интернет-изданието „The Verge” публикува вътрешна заповед на агенцията, която нарежда да се прекратят контрактите с руски колеги по каквато и да е проблематика, освен Международната космическа станция (МКС). Твърди се, че тази директива НАСА е получила от Белия дом. Но прекъсването на връзките с Русия поставя под заплаха космическите програми в САЩ, смята американският учен и писател Джеймс Оберг. „Ако в космоса се отказваш от нещо, няма да е лесно да го върнеш обратно” – каза той в интервю за Интернет-изданието.

Зависимостта на САЩ от Русия в сферата на космоса е свързана преди всичко с две неща. Американците без руските ракети „Союз“ не могат да изпращат своите астронавти за МКС: до 2017 година не са планирани полети на частни кораби. Освен това, НАСА планира създаването на нова тежка ракета с руски двигатели „РД-180” (вече купувани за ракетата „Атлас”). Ако Русия предприеме ответни мерки, с това тя ще „натисне” най-болните точки, казва експертът Юрий Солозобов:

– Ако ни казват „санкции”, ние отговаряме със същото. И ако ние ударим по пилотираната програма на САЩ и бъдещата им ракета-носител, какъв вик ще се дочуе отначало в Хюстън, а след това и във Вашингтон.

Освен това, можем да възлагаме надежди и върху други партньори, казва ориенталистът Сергей Дружиловски:

– Иран е готов да развива сътрудничество в космическата сфера и да отделя пари за целта. Има и други страни, които с удоволствие ще се включат в нашата програма.

На Марс действа апаратът Curiosity, на който са монтирани и руски уреди. Техните данни бяха изпращани в Москва по пощата от американските ни колеги. Общуването на учените и размяната на резултати от съвместни експерименти също могат да пострадат, предупреждава ученият Максим Литвак:

– На сътрудниците на „Роскосмос“ и НАСА им се забранява общуването по имейл. В случая взаимодействат учени на двете страни. От наша – Институтът за космически изследвания, а от САЩ – Лабораторията за реактивно движение. И сега и ние, и те не разбираме, към какво ще доведе всичко това.

Сегашният конфликт е от полза само на частни космически фирми. Те получават повече шансове за допълнително финансиране на своите проекти. Конгресмените с по-голямо удоволствие ще финансират програмите на частни космически кораби по линията на НАСА.

Сега главния въпрос е – ще има ли пълен „развод” в космическата сфера. Експертите обаче напомнят,че и в самия разгар на „студената война“ политическите разногласия не бяха пречка на сътрудничеството на двете страни, пример за което е скачването на „Союз“ и „Аполо” (1975).