„Росийская газета“: Защо му е толкова „пушечно месо“ на президента Порошенко?

Срещата на министрите на външните работи на страните от „нормандската четворка“ приключи с приемането на заключително комюнике, повечето от точките на което започваха с фразата „ние призоваваме“. Но парадоксът на ситуацията е в това, че министрите се обръщаха към враждуващите страни с призив за мир в момент, в който в Украйна тече с пълен ход шестата мобилизационна вълна. При това Киев, който официално декларира привързаност към Минските споразумения, призовава под бойните знамена всички мъже, без значение дали са служили преди или не, пише „Росийская газета“.

Но защо, ако Киев действително се стреми към мир с Донбас, поставя под оръжие десетки хиляди мъже, повечето от които нямат военен опит? Защо е толкова „пушечно месо“ на президента Порошенко?

Отговорът е ясен – Киев играе собствена игра, отлично осъзнавайки, че свободната интерпретация на споразуменията в Минск няма да устрои нито ДНР нито ЛНР. Там не крият причините, поради които Порошенко преиначава буквата и духа на Минските споразумения.

В навечерието на срещата на тристранната контактна група , която се състоя във вторник, Порошенко настоя пред своя представител Леонид Кучма да не търси повече компромис с ДНР и ЛНР.