„Росатом“ започва строежа на първата турска ядрена централа

Руската държавна компания „Росатом“ започва строежа на турската АЕЦ „Аккую“. Това съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Novinite.BG‎.

Йълдъз и директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко ще положат първия камък на турската атомна електроцентрала.

Говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков съобщи, че до пускането на първия блок на електроцентралата в действие трябва да бъдат подготвени 600 турски специалисти. Поради тази причина във вторник сутринта бе подписано споразумение за сътрудничество между руския Национален изследователски ядрен университет и три турски университета.

Кириенко подчерта, че не е изключено в бъдеще Русия да построи още една ядрена централа в Турция, макар и в момента да няма конкретни преговори.

Първата атомна електроцентрала в Турция, която ще бъде изградена на южното крайбрежие на страната, ще свърже Турция и Русия за най-малко 100 години, това смята руската компания-строител на централата.

„Даваме 60 години гаранция за АЕЦ Аккую, но аз съм сигурен, че тя ще има поне 80-100 години живот“, каза в края на миналата година Сергей Кириенко.

„Росатом“ подписа споразумение с Турция през 2011 г. за строежа и оперирането на АЕЦ с четири реактора в провинция Мерсин на средиземноморския бряг на Турция.

Русия ще предостави 4 милиарда долара от държавния си бюджет за този проект.

Турция подписа договор и с Япония за изграждане на втората си АЕЦ. Тя ще се издигне на брега на Черно море в провинция Синоп. Проектът трябва да бъде завършен към 2023 година. Тази електроцентрала е с проектна мощност 40 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.