Рон Пол: „Руската заплаха“ носи приходи на военната индустрия

НАТО се бои, че ще обеднее, пропагандата за нова Студена война дава своите плодове

Военните разходи се увеличават по цял свят, а пропагандата за нова Студена война дава своите плодове. Новите „заплахи“ носят големи приходи на изпълнителите на военни договори и анализаторските центрове, на които плащат да водят пропагандна война, коментира в свои материал бившият американски конгресмен Рон Пол на сайта на CNBC.

По думите му, правителството на Германия миналата седмица е обявило намерението си да купи още 100 танка „Леопард“. Правителството твърди, че тези сто танка, чиято цена може да стигне половин милион долара на бройка, са нужни като отговор на новата „твърде уверена“ политика на Русия в региона.

„И няма значение, че Русия не е нахлувала, не е заплашвала нито една държава в региона, още повече страна-членка на НАТО“, подчертава Пол.

Ядреният бункер на САЩ от времето на Студената война под планина Шайен в щата Колорадо, който бе почти закрит 25 години след падането на Берлинската стена, сега се завръща към живот. Пентагонът отдели около милиард долара за модернизирането на обекта до равнището на Студената война. „Изпълнителят – компанията Raytheon, е основен спонсор на центрове за анализи, като Института за изучаване на войните, които постоянно създават пропаганда за война. Убеден съм, че тези големи договори донасят доста добри приходи за такива инвестиции”, пише анализаторът.

НАТО също продължава със скъпо струващото обновяване, отбелязва Пол. Алиансът строи нова щаб квартира в Брюксел от 2010 година. Крайната стойност на сградата ще бъде над 1 милиард долара. „Това е с два пъти повече от планирания бюджет. Какъв безполезен труд! Трябва ли да се чудим, че чиновниците и генералите от НАТО непрестанно се опитват да ни изплашат с разкази за новата руска заплаха?”, възмущава се Пол. Той отбелязва, че истинските врагове на САЩ и Европа не са руснаците, а данъкоплатците. „Жертва сме на неудържимия ръст на военните разходи… Елитите се боят, че ще дойде мир и това ще окаже негативен ефект върху печалбите им. Затова те се опитват да провалят споразумението с Иран, дава се на заден ход в отношенията с Куба и развиват идеята за „червената заплаха”, идваща от Москва. Не трябва да се заблуждаваме, вярвайки в тази лъжа”, пише Пол./Блиц