Рон Пол: Американската икономика е обречена на провал

Днешната икономическа система е създадена, за да се провали, смята Рон Пол, американски политик, член на Камарата на представителите и председател на Института за мир и благоденствие на Рон Пол (Ron Paul Institute for Peace and Prosperity), пише Вести.ру.

Според известния със скандалните си изказвания политик светът трябва да се стреми към система на доброволни договори и индивидуални свободи, а също така да унищожи централните банки.

В интервю пред телевизия Russia Today той обясни, че свободният пазар и капитализмът просто не могат да съществуват съвместно, макар и да се смята, че икономиката в САЩ е устроена именно по този начин.

„Смятам, че проблемът е в семантиката. Когато някои хора казват, че са против днешния капитализъм, аз казвам, че съм против така наречения капитализъм. Аз обичам „свободния пазар“. Но свободният пазар и капитализмът не могат да съществуват едновременно.

В Америка има интервенционизъм. Имаме планова икономика, социална държава, имаме инфлационизъм, централно икономическо планиране от страна на централната банка.

Всичко това е твърде далеч от свободния пазар. Хората, които наричат това „свободен пазар“ и печелят от него, изглеждат глупаво. Те казват „Знаем, че това е лошо. Трябва ни социализъм“. И ето ви го проблемът.

Тоест, има проблем в определенията и разбирането за това какво означава политиката, която водим в САЩ. Аз подкрепям свободните пазари, но не и настоящата ни система.

Отнасям се към нея много критично защото тя е обречена да се срине. Тя е предназначена да поощрява богатите и да унищожи средната класа, а също и да финансира всички грешки на правителството. Така че да – системата се провали. Хората трябва да отхвърлят това, което имаме сега, но не бива да отхвърлят свободния пазар и свободната рационална икономическа политика, защото това не е проблемът. Проблемът е, че нямаме достатъчно свободни пазари.

Днешната икономическа ситуация е обречена на неуспех, но така беше и със социализмът. Сега трябва да се стремим към повече лична собственост, доброволни договори и индивидуални свободи, а също и отхвърляне на централните банки.

Протестирахме срещу социализма. Социализмът беше пълен провал. Ако не искаме да вървим към социализма, трябва да се насочим към собствеността и свободата. Тогава ще можем да си говорим за реална алтернатива.“

За Доналд Тръмп

„Той има харизма, обаяние, привлича вниманието и освен него няма никой друг, който да говори за реални икономически въпроси. Но той има регресивен характер – връща се назад.

Възнамерява да върне всички в тъмните времена, като си мисли, че може да използва меркантилизма, да защитава природните ресурси, да повишава данъците и да обвинява всички други – мексиканците или китайците.

От това ще има разрушителни последствия за икономиката. Идеите му нямат нищо общо със свободата.

Напротив, свързани са с противоположното – допълнително засилване на икономическото планиране, а икономиката на САЩ вече разполага с тези средства. Тръмп върви в грешната посока, също както и Сандърс.“