Ройтерс: Сирийска групировка иска размяна за телата на руските военни от сваления МИ-8

Сирийска групировка заяви, че държи телата на петимата руснаци, които бяха убити при свалянето на хеликоптер Ми-8, и настоява да ги размени срещу затворници, съобщава Ройтерс.

Искането е направено в заявление подписано от група наричаща себе си „Обща фондация по въпросите на затворниците“. Групировката иска освобождаването на затворници, държани в затвори на сирийското правителство и от ливанския шиитски съюзник на Дамаск Хизбула в Ливан. Не се съобщава кои са тези затворници, нито колко от тях те искат да бъдат освободени.

Също така се иска прекратяване на обсадите на райони блокирани от сирийската армия и нейните съюзници, както и доставка на значителна хуманитарна помощ за хората, живеещи в районите под обсада.

В изявлението са били показани и личните карти на загиналите руски военни в катастрофата.

Припомняме, че в понеделник (1 август) руски военен хеликоптер Ми-8 бе свален в контролираната от бунтовници провинция Идлиб. Той се е връщал към летище „Хмеймим“ след като доставил хуманитарна помощ в гр. Алепо. Според информация на руското министерство на отбраната, всички петима души на борда на хеликоптера са загинали.

Началникът на главното оперативно управление на руския Генщаб Сергей Рудской заяви, че хеликоптерът е бил свален от земята над район, намиращ се под контрола на терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“ и отрядите на „умерената опозиция“.

error: Съдържанието ни е авторско!