Ройтерс предаде, че САЩ изучават варианти за „силово решение” на конфликта в Сирия

Администрацията на САЩ започнала да изучава мерки по усилване на военната поддръжка за сирийската опозиция и даже начало на удари по позиции на сирийската правителствена армия, съобщи агенция Ройтерс.

Според агенцията, обсъждането преминава на равнище експерти и още не са представени предложения за одобрение на президента на САЩ. Обсъждането се счита като принудително на фона на усложнените преговори на САЩ и Русия относно Сирия.

Вариант за разрешаване на конфликта е даване на своеобразно разрешение на страните от Персийския залив да достави на опозицията високо технологични видове оръжие, на което САЩ до сега се противяха. Вашингтон обаче още е против да се доставят преносими ЗРК, защото може да попаднат в ръцете на терористите.

Като по-малко вероятен вариант се сочи удари по авиобази на сирийските ВВС – мярката е рискована, тъй като под ударите могат да попаднат руски военнослужещи.

Според Ройтерс, най-реален е вариантът за подкрепа на опозицията чрез доставяне на допълнително количество оръжие и дори с авиационни удари.

Друг вариант се свежда до изпращане в Сирия на значителен спецназ за подкрепа на сирийски и кюрдски отряди, които воюват против правителството.

Източници на Ройтерс отбелязват, че ако „силовият вариант” бъде одобрен, то преди това САЩ ще прекратят контактите с РФ относно Сирия. Нямало обаче да бъде прекратено сътрудничеството по избягване на конфликтите при полети в небето на Сирия.