Роденият днес Жириновски имал общи корени с Наполеон

Владимир Волфович Жириновски e роден на 25 април 1946 в Алма Ата, днешна Република Казахстан. Баща му Волф Еделщайн е евреин, а майка му Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход. До 1964 г., Владимир Жириновски носи името на баща си – Еделщайн, и при достигане на зряла възраст взел фамилията на майка си – Жириновски.

Известната му фраза по време на предизборната кампания през 1991 г.: „Майка ми е рускиня , баща ми е юрист“, според Жириновски, е в отговор на два различни бързи въпроса за националността на майката и професията на баща му.

Владимир Жириновски е руски политик, националист, известен с крайни възгледи, резки изказвания и неумерено социално поведение.

Преди няколко дни Владимир Жириновски заяви, че има общи корени с Наполеон и Айнщайн по време на заседание на Държавния съвет в Кремъл под ръководството на президента Путин и призова други политици и държавници да проявят интерес към родословието си, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Научих, Владимир Владимирович, че имам общи корени с Алберт Айнщайн и Наполеон“, каза Жириновски, позовавайки се на анализ, проведен в американска лаборатория. Той подчерта, че няма предвид, че двете личности са му преки предци, а като цяло имат общи корени в произхода. „Проучете кои сте вие, кои са вашите семейства и родове“, предложи Жириновски на членовете на Държавния съвет. „Добре че не сте свършил като Наполеон“, подхвърли с усмивка Путин.
Когато лидерът на комунистите Генадий Зюганов взе думата, президентът го попита иронично: „Генадий Андреевич, а вашите корени какви са?“ – „Селски“, гордо отвърна той и допълни, че зюгановката е сорт зимоустойчива пшеница, която расте от векове в Русия. „Така че съм по-близък до селяните, отколкото до Наполеон“, допълни Зюганов , цитиран от БТА.
„На мен не са ми известни генетическите ми корени „, заяви Путин. „Доколкото знам от архивни документи, всички мои предци, като започнем от първата половина на 17 век, са живели на територията на днешна Тверска област, работили са на село, били са селяни. Мисля, че в същото положение са повечето от тук присъстващите“, каза държавният глава.