Рогозин: Русия започна доставките на С-300 на Иран

Русия започна реализацията на договора за доставка на зенитни ракетни системи С-300 на Иран, заяви в сряда руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде Vesti.ru, цитирана от РИА Новости.

„Този договор се изпълнява и плаща. Доставките се осъществяват и след този договор ще последват и други“, заяви той, като не уточни конкретни детайли.

Рогозин подчерта, че договорът за С-300 отваря нови възможности за сътрудничество между Русия и Иран и то не само във военната област.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха споразумение за доставка на комплекси С-300. След приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, предвиждаща въвеждането на санкции по отношение на Иран, изпълнението на договора бе преустановено. В отговор Иран подаде в Международния арбитражен съд иск срещу Русия.

През април тази година руският президент Владимир Путин подписа указ, снемащ забраната за доставка на комплексите С-300 в Иран.

По-рано Рогозин съобщи, че Иран ще оттегли иска си в най-скоро време, след като първият дивизион от тези зенитно-ракетни комплекси бъде доставен. По думите му, „безусловното оттегляне“ на иска се е превърнало в условие за доставката.