Рогозин: Русия е готова да премести производства от Турция в Сърбия

Рогозин: Русия е готова да премести производства от Турция в Сърбия

Публикувано от:

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на среща със сръбския премиер Александър Вучич в Белград днес изрази увереност, че сръбската промишленост е способна да изработва някои детайли, които преди това са се произвеждали на територията на Турция. Става въпрос за части за руските автомобили “КамАЗ” и “АвтоВАЗ”, информира ТАСС.

 Рогозин посочи още, че се разглежда и възможност за създаване в Сърбия на сервизен център за обслужване на руски хеликоптери.

Вучич съобщи, че на срещата с Рогозин е обсъждано как на базата на добрите политически отношения да се създадат още по-добри икономически връзки в интерес на двете страни.

“Русия е една от страните, с които ние имаме най-голям търговско-икономически оборот, той може и трябва да бъде още по-голям”, отбеляза Вучич.

Той добави, че определено пространство на руския пазар се е открило за Сърбия и след като Русия въведе санкции срещу Турция.

Рогозин отбеляза, че през 2015 г. износът на селскостопанска продукция от Сърбия в Русия се е увеличил два пъти, но той би могъл да бъде и по-голям.

На срещата е бил обсъждан въпросът за създаване на допълнителни мощности на газовото хранилище “Банатски двор”, което трябва да бъде разширено до обем 1 млрд. кубически метра.

Обсъждани са също въпроси за сътрудничество на министерствата на селското стопанство, издаване на банкови гаранции, инвестиции в сръбските предприятия за производство на хранителни продукти и напитки, взаимодействие в строителството и туризма, съобщи Вучич.