Рогозин: Повишеното внимание на Русия към Изтока не означава отказ от развитие на отношенията със Запада

Рогозин: Повишеното внимание на Русия към Изтока не означава отказ от развитие на отношенията със Запада

Публикувано от:

Повишеното внимание на Русия към Изтока не означава отказ от развитие на отношенията със Запада. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на заседание на тристранната междуправителствената комисия Русия-Белгия-Люксембург, предаде ТАСС.

„Често чуваме, че Русия се била отдалечила от Европа и търси нови партньори. Била се обидила на Европа и затова се е обърнала към Азия. Това изобщо не е така, – каза Рогозин. – Това за нас е недопустимо дори и ако вземем предвид факта, че гербът ни, наследник на Византия, е двуглав. Едната му глава гледа на Изток, а другата – на Запад“.  Руският вицепремиер цитира думите на Пьотр Столипин за това, че ако се отсече главата, гледаща на Запад, то тогава орелът няма да се обърне окончателно на Изток, а просто ще кърви до смърт.

„Активната ни политика в АТР (Азиатско-тихоокеанския регион – бел. пр.) съвсем не е от днес и не е свързана със санкциите. Тя започна преди няколко години“, припомни Рогозин. „Работим активно в тази насока, защото за нас е крайно важно да развиваме Изтока на страната ни. Огромна територия у нас се намира отвъд Уралските планини. Тя е изключително богата“, каза той.

Руският вицепремиер подчерта, че Русия и ЕС в еднаква степен са заинтересовани от сътрудничеството със страните от Изтока, не само с Китай или Индия. Той добави, че тази логика е заложена в основата на ЕАИС (Евроазиатския икономически съюз).