Рогозин обеща на страните от Прибалтика „от мъртво магаре дефектни уши“

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира във Фейсбук претенциите на Прибалтика за компенсации за „съветската окупация“, съобщи „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

В социалната мрежа Рогозин пише буквално следното: „Страните от Прибалтика се събрали да търсят компенсации от Русия за „съветската окупация“. От мъртво магаре само дефектни уши можеш да получиш“.  Към своя коментар вицепремиерът добавя и фрагмент от речта на Путин, където той специално подчертава нецелесъобразността на териториалните спорове с Русия.

В четвъртък медиите съобщиха, че министрите на правосъдието на Естония, Латвия и Литва са подписали в Рига меморандум за сътрудничество, в който се съгласуват действията по предявяване на претенции към Русия за периода на „съветската окупация“.

През юли президентът на Латвия се обърна към администрацията на САЩ с открито писмо, в което изрази благодарност за това, че преди 75 години американските власти не признали „анексията на Естония, Латвия и Литва от Съветския съюз“.

На 30 юни прокуратурата в Русия съобщи за началото на проверка на законността на признаването на независимостта на Прибалтийските републики. Във връзка с това президентът на Литва Даля Грибаускайте и министърът на външните работи на страната Линас Линкявичюс нарекоха провокация решението на прокуратурата в Русия.

Правителството на Латвия счита, че републиката е била окупирана през 1940 г. от СССР до 1991 г. Част от латвийския политически елит смята, че 9 май не е донесъл освобождение на Латвия, а възобновяване на „съветската окупация“. Русия категорично не е съгласна с такава постановка на въпроса.