Рогозин обеща на страните от Прибалтика “от мъртво магаре дефектни уши”

Рогозин обеща на страните от Прибалтика “от мъртво магаре дефектни уши”

Публикувано от:

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира във Фейсбук претенциите на Прибалтика за компенсации за „съветската окупация“, съобщи „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

В социалната мрежа Рогозин пише буквално следното: „Страните от Прибалтика се събрали да търсят компенсации от Русия за „съветската окупация“. От мъртво магаре само дефектни уши можеш да получиш“.  Към своя коментар вицепремиерът добавя и фрагмент от речта на Путин, където той специално подчертава нецелесъобразността на териториалните спорове с Русия.

В четвъртък медиите съобщиха, че министрите на правосъдието на Естония, Латвия и Литва са подписали в Рига меморандум за сътрудничество, в който се съгласуват действията по предявяване на претенции към Русия за периода на „съветската окупация“.

През юли президентът на Латвия се обърна към администрацията на САЩ с открито писмо, в което изрази благодарност за това, че преди 75 години американските власти не признали „анексията на Естония, Латвия и Литва от Съветския съюз“.

На 30 юни прокуратурата в Русия съобщи за началото на проверка на законността на признаването на независимостта на Прибалтийските републики. Във връзка с това президентът на Литва Даля Грибаускайте и министърът на външните работи на страната Линас Линкявичюс нарекоха провокация решението на прокуратурата в Русия.

Правителството на Латвия счита, че републиката е била окупирана през 1940 г. от СССР до 1991 г. Част от латвийския политически елит смята, че 9 май не е донесъл освобождение на Латвия, а възобновяване на „съветската окупация“. Русия категорично не е съгласна с такава постановка на въпроса.