Рогозин: До 2020 г. Русия ще обнови стратегическия си ядрен арсенал

Русия ще обнови ядрения си арсенал напълно до 2020 година, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в ефира на телевизия „Россия 24“. Досега се смяташе, че Кремъл ще успее да поднови със 70 процента стратегическите си ядрени сили, но плановете се преизпълнявали и атомните оръжия ще бъдат обновени на 100 процента.

Още догодина армията и флота ще получат ултрасъвременни оръжия поне 30 процента, а до 2020 г. ще обновим всички, подчерта Рогозин. Според него Русия е длъжна да създаде такава компактна армия, която при необходимост може да бъде прехвърлена „във всяка точка на заплаха от театъра на военните действия“.

На въпрос за доставката на десантни вертолетоносци от Франция, Рогозин заяви, че Русия може да мине и без този договор.

„Личното ми мнение е , че можем да минем и без този договор, защото вече имаме възможност за изграждане на кораби от този тип“, допълни вицепремиерът, уточнявайки, че по-рано кораби от този клас се строели в корабостроителниците в украинския град Николаев. В подкрепа на твърдението си, че Русия вече може да строи такива кораби, Рогозин припомни, че Москва скоро предаде на индийските ВМС лекия самолетоносач „Викрамадитя“.

“Сам по себе си “Мистрал” е голям десантен кораб-док, а ние вече имаме възможност да правим крупни сглобки за подобен род плавателни съдове”, подчерта висшият чиновник, който отговаря за военнопромишления комплекс. Рогозин допълни, че десантният кораб представлява не толкова сложна конструкция. “Разбира се, че можем сами да си го направим”, отсече вицепремиерът. Освен това по думите му “Мистрал” са предназначени за средиземноморски климат и в този аспект не са съвсем подходящи за условията в Русия. Рогозин заяви, че според него „Мистрал” не са подходящи за Русия заради климатичните  условия.

При това, Рогозин акцинтира върху това, че заявленията от френска страна за това, че договорът може да бъде разтрогнат, а корабите да бъдат предадени на друга страна, са неправомерни. „Трябва да се има предвид, че за французите играта с американците на „ще ви доставя караб-няма да ви доставя”, има не дотам приличен характер, – заяви вицепремиерът. – Защото една трета от този кораб е сглобена у нас. Частите на кърмата на корабите “Мистрал” е сглобявана в Балтийския завод в Санкт Петербург. Затова ако те искат да оставят кораба за себе си, сме длъжни да откъснем кърмата, да си я вземам обратно и да използваме частите за други кораби”. Поради тази причина е невъзможно „тези полу-кораби да бъдат предадени на някого”. „Второ, парите вече са изплатени и трябва да бъдат върнати с глобите. Трето, Франция рискува не само парите, но и репутацията си на надежден доставчик”, заключи Рогозин.