Рогозин: „Армата“ може да пробива стомана с дебелина един метър

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи, че танковете от ново поколение „Армата“, които бяха представени на Парада на Победата в Москва, ще бъдат оборудвани със 152-мм оръдие.

„Имаме снаряд за този танк, който може да пробие един метър стомана, ще го поставим на „Армата“, заяви Рогозин.

„Армата“ бе представен пред публика за първи път през тази година. Тази най-нова руска разработка притежава най-новите тактико-технически характеристики. Сред особеностите му е изолираната бронирана капсула за екипажа, което позволява той да бъде защитен дори в случай на взривяване на снаряд.

Припомняме, че по време на парада на Червения площад тази година бяха представени и бронетранспортьорите БТР-82А от 810 –та отделна бригада от морската пехота на Черноморския флот. След тях излязоха бойните машини за десант БМД-4М от 106-та гвардейска въздушно-десантна дивизия и модернизираният десантен многоцелеви бронетранспортьор „Ракушка“.

По-рано в хода на съвещание с военни и ръководители на военни заводи руският президент Владимир Путин постави задачата в най-кратки срокове да бъде започнато серийното производство на показаните на Парада на 9 май образци на най-новата военна техника.