Робърт Пери: Киев „добави отрова“ в Минските споразумения

Приемането от Върховната рада на Украйна на поправки в законопроекта за особения статут на Донбас подкопава споразуменията в Минск и е сигнал към опълченците да капитулират. Това на свой ред заплашва с пълномащабна война в Украйна, а така също да подтикне Русия и САЩ към ядрено противопоставяне. Това пише американският журналист Робърт Пери изразено в в статията си в Consortiumnews.

Журналистът счита, че украинските власти са „добавили отрова” в закона за реализация на Минските споразумения, което гарантира възобновяването на гражданската война.

„Споразуменията от Минск призовават към диалог с представителите на териториите на ДНР и на ЛНР на пътя към изборите и предоставяне на автономия. Но Киев неочаквано се отказа от диалога и поиска да установи контрол над тези територии. По същество Киев иска от опълченците капитулация” – пише Пери.

Авторът на статията счита, че схемата „отначало капитулация – после преговори” ще постави под съмнение силите на канцлера Ангела Меркел да окаже съпротива на американските неоконсерватори, които искат да се възползват от украинската криза, за да изолират Русия и вбият клин между Путин и Обама.

На 17 март украинската Рада прие закон за особения статут на Донбас, но го съпроводи с поправки, отлагащи встъпването му в сила до провеждане в Донбас на местни избори. Радата също така обяви тази територия като „временно окупирана”.