Робъртс: С отслабването на НАТО САЩ не могат да въвличат Русия в конфликти

Излизането на Гърция от Еврозоната ще отключи процес на дезинтеграция на всички институти в Европа, включително НАТО, пише бившият американски високопоставен държавен служител и политолог Пол Крейг Робъртс в своя блог.

Твърдата позиция на Евросъюза по отношение на гръцкия дълг не оставя на Гърция друг избор, освен излизане от Еврозоната и въвеждане на собствената валута, за да възстанови работата на банките. Такъв сценарий не предполага задължително излизане на Гърция от ЕС, но на Атина няма да й позволят да провежда независима монетарна политика в рамките на Евросъюза.

„Най-вероятно ЕС, Вашингтон и неговите верни „партньори” ще предприемат атаки срещу новата гръцка валута, за да свалят курса й на обменните пазари до стойности, при които Гърция няма да може да импортира. Такива активи, номинирани в местна валута, губят своята цена зад граница”, счита американският политолог.

Липсата на гъвкавост в позицията на ЕС, пише Робъртс, открива за Русия и Китай възможности да действат. Политологът е уверен, че двете държави притежават необходимите ресурси за оказване на финансова помощ на Гърция и впоследствие могат да помогнат Атина да бъде включена в БРИКС.

Според експерта, гръцката драма далеч не е завършена – Гърция може да стартира процес на дезинтеграция на Европейската общност, която ще доведе и до отслабване на института на северноатлантическата сигурност НАТО.

Следващи наред към „разрушаване” на икономиките са Италия и Испания, твърди Робъртс. Ако Гърция успее да се „изтръгне от обятията” на Евросъюза и да се възстанови, Мадрид и Рим могат да последват примера на Атина и да напуснат Европейската общност.

„С излизането от Алианса на страните от юга на Европа ще отслабне способността на Вашингтон да разпалва насилие в Украйна”, обобщава американският политолог. Освен това НАТО при такъв сценарий ще стане по-малко ефективен инструмент за конфронтация с Русия и Китай.