Робъртс: Основната заплаха за САЩ не е Русия, а хегемонията на самия Вашингтон

Заплахата от страна на Русия за САЩ нарочно се преувеличава, счита американският политолог Пол Крейг Робъртс, цитиран от РИА Новости.

„Ние, американците, би следвало да бъдем по-скромни и да не проявяваме такова високомерие по отношение на другите нации. Американците трябва да разберат, че не Русия или Китай, Саддам Хюсеин, Кадафи или Асад, както по-рано се опитваха да покажат, са реална заплаха за САЩ. Истинската опасност се крие в стремежа на Вашингтон да доминира в целия свят“, счита американският политик.

При това американците успяват да наложат своите виждания за ситуацията и на европейците, макар последните, според анализатора, да би трябвало да провеждат самостоятелна политика. „Ако начело на ЕС стоеше независимо ръководство, то организацията щеше да забрани на всяка държава-членка да разполага на своя територия системи за ПРО или военни бази в близост до границите с Русия“, пише Робъртс.

Активно за създаването на негативен имидж на Русия в САЩ работят и определени групи от интереси. „Лобистките групи от Източна Европа във Вашингтон искат да отмъстят на СССР, който вече не съществува. Тази омраза се разпространява на Русия. При това Русия няма никаква вина за това – тя просто не е осъзнала, че, както произлиза от доктрината на Волфовиц, Вашингтон възнамерява да управлява целия свят, а това само по себе си гарантира постигането на господство над Русия и Китай“, обобщава американският политолог.