Роботи ще продават космическа храна в Москва

В близките две години в Москва ще се появят 500 автомата за продажба на космическа храна, съобщава „Росийская газета”. Първата будка-робот с надпис „Космическа храна” вече работи в 32-​и павилион на ВДНХ („Космос”), където в момента се провежда изложението „Механика на чудото”. За 300 рубли всеки желаещ може да избере от предлаганите 11 вида картонени кутии с храна — първо, второ и десерт. В кутия има стандартна 115-грамова туба с борш, зелени шчи, харчо, расолник, мариновано овнешко, свинско със зеленчуци, пюре от месо, извара и пр.

В автоматите по цяла Москва асортиментът на храната ще бъде разширен до 300 блюда. Първоначално космическата храна се е изготвяла в Естония и Молдова. Единственият цех за производство на космическа храна в Русия се намира в Бирюльовския експериментален завод в Измайлово (Подмосковието), който ще доставя храната за будките-роботи.

Представата, че космонавтите се хранят само от тубички, е невярна, част от храната е разфасована в метални консервни кутии. Товарните кораби доставят на Международната космическа станция и деликатеси като есетров хайвер в расфасовки от по 30 грама.

На 17 февруари към МКС ще потегли поредният товарен кораб „Прогрес М-26М”, който ще достави на извънземните жители стандартни хранителни пакети, както и 20 кг пресни плодове и зеленчуци — ябълки, портокали, грейпфрути, лук и домати. Освен основното меню, като бонус на космонавтите им доставят и любими храни по техен избор. Алкохолът по принцип е забранен, макар че има и изключения.

Понеже в орбита работя заедно хора от различни националности, екипажите си разменят храни. Руските космонавти например много харесвали американското „бурито” (месо, увито в мексиканска пшеничена питка с кетчуп).