РИСИ: Киевският режим не знае как да живее без война и майдан

Сегашните ръководители на Украйна не могат да създадат нищо и да съществуват в условията на мирно време – в условия, в които няма война и няма майдан. Това твърди военният експерт, журналист и началник на медийния отдел в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Юрий Котьонок в интервю за новинарска агенция „Харков“, предаде „Руски дневник“.

Изказването му бе направено в деня, в който украинският президент Петро Порошенко призна, че вече е невъзможен мирен сценарий за уреждането на конфликта в Донбас.

„Ситуацията на фронта не ни дава никакво основание да се успокояваме. Боевете, които се водят в момента (…) и съсредоточаването на вражеско въоръжени формирования наред с танкове и артилерия не ни дават никакво основание да се надяваме на гарантирано мирно развитие на събитията“, подчерта Порошенко. Обръщението му завърши с доста войнствена прокламация: в сравнение с 2014 г. украинските въоръжени сили „вече са различни“. Според него украинската армия е успешно превъоръжена и подготвена и вече е готова за нова война.

Според Котенок в момента украинската армия действително само чака да изсъхнат пролетната киша и пътищата и тогава всякаква илюзия какви точно са намеренията на Киев да изпълни минските споразумения ще бъде отритната от Киев и войната ще се възобнови с нова сила. Това може да се види и от подписаната неотдавна от Порошенко концепция за национална сигурност. В документа Русия открито е обявена за основната заплаха за Украйна, а прекратяването на „окупацията“ на Донбас – за принципна задача на украинските въоръжени сили, отбелязва експертът.

Подобен курс, макар и да е неизбежен и да се вписва единствено в манталитета на киевската власт, в крайна сметка ще бъде самоубийствен за Украйна, отбелязва Котьонок. Възобновяването на бойните действия в Донбас неминуемо ще доведе до изостряне на обстановката на кримско-украинската граница. Именно за това се готвят и украинските лидери. Неслучайно в момента в Херсонска област се създава специален национален батальон, чиято цел е насилственото връщане на Кримския полуостров в състава на Украйна, допълва той.

„Това е шизофренична зараза, която изяжда Украйна отвътре. Кризата в изпълнителната власт се задълбочава и в тези условия те нямат друг вариант, освен да атакуват. Всеки успех, всеки напредък в донецкото и луганското направление неминуемо ще доведе до ситуация, в която Украйна неминуемо ще се опита да провокира и Русия към конфронтация“, пояснява Котьонок.

error: Съдържанието ни е авторско!