РИА Новости: Украйна се опитва да организира транзит на газ от ЕС в България и Турция

България и Турция са готови да купуват газ от други страни в Европа с транзит през Украйна преговорите по този повод със Словакия ще започнат в началото на април, заяви ръководителят на „Укртрансгаз“ Игор Прокопив, предаде РИА Новости.

„Българите и турците са готови да купуват газ от Европа през територията на Украйна и в момента за това текат сериозни преговори. В началото на април ще проведем преговори със Словаците, за да заработи маршрутът Словакия-Украйна-Молдова-Румъния-България-Турция с възможността да се съхранява газ на територията на Украйна, който ще бъде купен в Европа“, заяви Прокопив по време на пресконференция.

Доставките на газ в Украйна се извършват по реверс, включително и виртуален. За януари-февруари 2016 г., по данни на „Укртрансгаз“  страната е внесла по европейския маршрут 2,1 млрд. кубометра газ. Киев продължава да купува транзитен газ от ЕС, уверявайки, че цената му е по-ниска от тази на Русия.

По-рано България и Русия разработваха план за строителство на газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море. През декември 2014 г. заради неконструктивната позиция на ЕС Москва обяви отказа си от сътрудничество с България в полза на Турция, припомня РИА Новости. Европейският съюз се обяви срещу строителството на газопровода, тъй като според третия енергиен пакет, на производителите на газ е забранено да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС. Русия на свой ред обърна внимание на това, че статутът на подписаните за газопровода междуправителствени споразумения е по-висок от този на енергийния пакет и освен това те са били сключени преди приемането му.

След усложняването на отношенията с Анкара заради сваления на сирийско-турската граница Су-24, Кремъл заяви, че не може да продължи реализацията на „Южен поток“.

Миналата седмица руският зам.-министър на енергетиката Юрий Сентюрин съобщи, че българската страна възнамерява да възобнови преговорите за газопровода.