Решетников: При всички положения САЩ ще извлекат ползи от Brexit

С такъв верен съюзник в състава на ЕС, като Великобритания, или пък без него, при всички положения САЩ ще запазят контрол над Европейския съюз. Такова мнение изрази в ексклузивно интервю за телевизия „Царград“ директорът на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников.

„Аз смятам, че засега Щатите няма от какво да се страхуват, дори и днешната ситуация да приключи с реално напускане на ЕС от страна на Великобритания. Те се надяват именно на това, че Европа, останала без такава мощна страна, като Великобритания, просто ще се изплаши“, заяви той.

Директорът на РИСИ отхвърли предположението, че може да има разкол между Европейския съюз и САЩ, които упорито контролират Европа политически и икономически.

„Европейският съюз с Англия – това е достатъчно мощна в световен мащаб сила, която даже някога претендираше да е конкурент на Съединените щати – уточни той. – А ако оттеглянето на Великобритания се състои фактически, то такива претенции няма как да има“.

Нещо повече, отбелязва Решетников, отслабналия от загубата на мощната британска икономика Европейски съюз ще трябва да търси опора, преди всичко – икономическа. Следователно САЩ ще получат още по-голямо поле да маневрират, отколкото имаха досега.

„Фактически Европа ще се окаже отслабена и на САЩ ще им се развържат ръцете, за да могат да ловят риба в мътни води – допълни Леонид Решетников. – „Щом сега сте слабички, то ние ще ви „помагаме“ – в кавички, разбира се.

Американската игра е такава: не че е напълно безпогрешна, но такава, която им дава възможност и при тази ситуация да извлекат полза от нея“.

В случай че референдумът във Великобритания доведе до реално излизане на тази страна от Европейския съюз, той може да се преобразува в два нови съюза. Този модел на развитие на събитията предположи в ексклузивното си интервю за телевизия „Царград“ директорът на РИСИ Леонид Решетников.

„Ако предположим, че след около година британците реално напуснат Европейския съюз, то върху Германия реално ще се стовари много тежката роля на едноличен лидер, единствения локомотив на Европа – отбеляза той. – И аз смятам, че в този случай ще надделеят тези идеи, които се изказваха преди няколко години, когато започна гръцката криза: Евросъюзът трябва да се реформира, да се направи „стар Евросъюз“, „малък Европейски съюз“ и тем подобни“.

„В противен случай Германия няма да издържи на напъна, „ще се сецне“, изказва своето убеждение експертът – особено заради държавите от Естония до България, които са се проточили по протежение на руската граница.

„Спасявайки ги, може да потъне заедно с тях“, каза Решетников.

Текстът на руски език на

http://riss.ru/smi/32065/ и http://riss.ru/smi/32067/

Източник: „Руски дневник“

error: Съдържанието ни е авторско!