Референдумът в Крим през погледа на Чехия

Официалните чешки власти заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума в Крим, защото го смятат за незаконен. Може, разбира се, да се оцени по различни начини юридическата страна на референдума, който се проведе в неделя в Крим. Но не можем да не признаем, че резултатът е наистина фантастичен! Почти 100% от жителите на Крим, които упражниха правото си на гласуване, са гласували за присъединяване към Русия.

Но може би са ги принудили със сила да направят това? „Не”, твърди очевидецът на събитията, членът на международната група от наблюдатели и депутатът от партия „Зората на пряката демокрация” Милан Шарапатка. Той е присъствал на секции в Судак, който се намира в южния край на полуострова. В интервю за чешката преса, политикът подчерта, че той не е забелязал „никакви видими опити за оказване на натиск върху избирателите или заплахи с военна сила”. Депутатът подчертава, че това, което е видял в Крим, пряко противоречи на това, което твърдят медиите по време на сегашната бурна проукраинската кампания. Те пишат, че в Крим имало престрелки.

Ето как реагира на това, което се случва в Украйна и на резултатите от референдума в Крим, в интервю за „Гласът на Русия” ръководителят на отделението на Общността за приятелство с Русия в Моравия-Силезия Карел Шестак:

-Ние внимателно следим всичко, което се случва в Украйна и сме дълбоко огорчени от засилването на неофашизма, бих казал и на национализма в тази страна. Превратът, които беше направен там, ще има трагични последици за украинската история. Що се отнася до Крим, а то за нас проведеният референдум е поправяне на грешката на Хрушчов, който присъедини руския Крим към Украйна.

В такъв случай, какво да прави Русия с тези повече от 90% кримчани, гласували за присъединяване към Руската федерация?

След референдума започва правната процедура. Щом народът има желание, Държавната Дума на Русия трябва да вземе положително решение. У нас, обаче, твърдят, че това противоречи на международното право. Но забравят за прецедента с образуването на Република Косово. Това от една страна. Що се отнася до обвиненията за руска агресия, то нима действията на Русия в Украйна приличат на това, което направиха на САЩ и НАТО в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия?

Но в САЩ и Европейският съюз заплашват Русия със санкции…

А какво можем да очакваме? Води се остра битка за глобално влияние. И ако заплашват Русия със санкции, мисля, че тя ще намери с какво да отговори