Репродукции на картини от руски художници съживяват героизма през Руско-турската война в Бургаската художествена галерия

Експозицията е посветена на 140-годишнината от края на войната и освобождението на Бургас

 

Впечатляваща изложба с репродукции на оригинални картини от известни руски художници ще бъде открита в Бургас на 1 февруари, четвъртък, от 18.00 часа в БХГ „Петко Задгорски“. Експозицията е посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. и е първото събитие от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязано Освобождението на Бургас.

Изложбата представя 38 репродукции на картини на руски художници от този период, които много точно отразяват преломни и драматични моменти от войната. Те са придружени с указателни постери, с описание на военните действия. Посетителите ще могат да видят платна на Алексей Кившенко, Василий Верешчагин, Василий Поленов, Николай Оренбургски, Егор Ботман, Павел Ковалевски и др.

Организатори на вълнуващата експозиция са Национално Движение Русофили, Община Казанлък, Община Бургас и Бургаската художествена галерия.

Благодарение на съвременните технологии всяка репродукция е изработена от висококачествени материали, което дава възможност да се постигне изображение изключително близко до оригинала. Запазена е уникалността в структурата, маската на четката и нюансите в живописните техники, използвани от авторите.

Изложбата представлява ретроспекция на най-важните епизоди от Руско-турската освободителна война. От платната оживяват отново решаващите битки и вълнуващите моменти на военната кампания и героизма на руските войници и българските опълченци.

В нея могат да се видят репродукции на картините „Генерал Скобелев на бял кон“ на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II“ на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана“ на Павел Ковалевски, „Шипка–Шейново. Скобелев при Шипка“ на Василий Верешчагин и др.

Оригиналите на картините са част от постоянните и частните колекции в различни градове по цял свят. Някои от тях са рисувани по оригинални фотоси от самата война.

Изложбата ще бъде открита на 1 февруари /четвъртък/ от 18:00 часа в БХГ „Петко Задгорски“ и може да бъде разгледана до 16 февруари.