Репортер си купи сирийски документи, с които Ислямска Държава прониква в Европа (видео)

Репортер си купи сирийски документи, с които Ислямска Държава прониква в Европа (видео)

Публикувано от:

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=dWqeCjg-sq4[/embedyt]

Членовете на Ислямска държава могат да си купят сирийски документи за самоличност, които да им позволят да се скрият сред бежанците, с лекота. Това разкри разследване на “MailOnline”.

Репортер е успял да си купи сирийски паспорт, лична карта и шофьорска книжка от измамник в турски граничен град.

Оригиналните документи били откраднати от Сирия, когато все още не са били запълнени. Фалшификаторът е добавил към тях снимка на репортера и му е дал име на мъж, убит в Алепо миналата година.

Документите се търгуват за около 2000 долара и с тях спокойно може да се поиска убежище в Европа. Фалшификаторът, продал документите, казва, че те се използват и от фанатици от Ислямска държава, които пътуват, без да бъдат забелязани в Европа, скрити сред десетките хиляди бежанци, бягащи от терора и разрухата.

Пристигайки в Европа, ислямистите необезпокоявани ще могат да създадат „спяща клетка” с помощта на новата си самоличност. „Бойци на Ислямска държава са сред хората, които отиват в Европа. Те ще чакат точното време, за да станат отново бойци на ислямистите”, казва фалшификаторът.

Разкритието се появи на фона на информацията от Ливан, че двама на всеки 100 сирийски бежанци, пристигнали в Европа, са членове на „Ислямска държава”.

Ислямските екстремисти активно вербуват в своите редици бежанци, вече пристигнали в Германия от страните от Близкия изток, заяви началникът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

„Ние виждаме, че салафитите (привърженици на крайно консервативно тълкуване на исляма) се представят за сътрудници на благотворителни организации и доброволци, установяват контакт с бежанците и ги канят в специални джамии, за да ги вербуват за свои цели. Голяма част от бежанците са сунити и германските салафити ги разглеждат като добра почва за реализирането на свои замисли“, коментира Маасен.

По неговите думи салафитите в Германия са около 6 хиляди души. Те са обект на особено внимание от страна на специалните служби на страната.

Източник: trud.bg.