Ренци: Русия е важна за разрешаването на кризите по света и ИЯП

Русия е важна за разрешаването на кризите в Сирия, в Северна Африка, както и иранския ядрен проблем (ИЯП), каза в сряда италианският премиер Матео Ренци, предаде РИА Новости.

„Що се отнася до темите за Сирия, случващото се в Ирак, в Египет, проблемите в други държави, сложните въпроси в Либия – в рамките на Съвета за сигурност на ООН, и не само Съвета за сигурност, ролята на Русия е призната за много важна по тези проблеми“, каза премиерът на пресконференция след преговорите с Владимир Путин.

Ренци подчерта, че на преговорите е бил обсъден проблемът на Средиземноморието във връзка със ситуацията в Либия.

„Аз потвърдих пред президента Путин необходимостта от разглеждането на ситуацията в Средиземноморието като приоритетна, предвид либийската криза. Става дума не само за извънредна ситуация от социален и хуманитарен характер, а за противодействие на тероризма“, подчерта италианският премиер.

Ренци отбеляза също, че двете страни водят диалог по различни проблеми.

„Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Ние активно провеждаме диалог и обменяме мнения по редица въпроси. Обсъждали сме някои резолюции на Съвета за сигурност… и сме се шегували по време на срещите, че там са необходими подкрепата и помощта на Русия в либийския проблем, и че ако (Русия) не ни окаже тази подкрепа, ние няма да тръгнем на официален обяд“, заяви Ренци.