Ренци: Изолация на Русия не бива да има

Изолация на Русия не бива да има, тъй като участието й е необходимо за решаването на много международни проблеми. Това заяви италианският премиер Матео Ренци в интервю за японския вестник Nikkei, предаде ТАСС.

„Изолиране на Русия не бива да се допуска. Русия в момента се намира в конфликт със САЩ и страните от Евросъюза заради ситуацията в Украйна, в същото време обаче, тя е важен партньор при решаването на проблемите с тероризма в Близкия Изток – в частност, в областта на противодействието на такива екстремистки групировки като „Ислямска държава“, каза Ренци, като посочи, че „има смисъл в продължаването на диалога“ с Москва.

По-рано тази седмица италианският премиер по време на визитата си в Япония проведе преговори с японския си колега Синдзо Абе. Страните подчертаха важността от продължаването на контактите с Русия на фона на кризата в Украйна. „Много е важно Русия да бъде привлечена към решаването на проблемите на региона и да присъства на масата за преговори“, отбеляза тогава японският министър. Както заяви на свой ред италианския му колега, в това, „що се отнася до суверенитета и независимостта на Украйна, компромис едва ли е възможен, но привличането на Русия в разрешаването на международните проблеми е много важно“.