Рейтингът на Путин с нов рекорд

Популярността на руския президент Владимир Путин достигна нов рекорд през август с 87% от гражданите, които са доволни от политиката му. Това е най-високото равнище от шест години насам, показва допитване на независимия център Левада, предаде РИА Новости.

87% от анкетираните руснаци подкрепят действията на президента. Равнището на недоволните хора от политиката на Владимир Путин е намаляло от 34% през януари на 13% през август. Това е на-високият рейтинг на руския президент след руско-грузинската война през 2008 г., когато популярността му достигна 88%.

Популярността на руския премиер Дмитрий Медведев също нараства до 71% през август спрямо 48% през януари. Освен това 66% от анкетираните считат, че страната върви в правилната посока спрямо 43% през януари, а 19% са на обратното мнение спрямо 41% през януари.

Изследването на центъра Левада е осъществено от 1 до 4 август сред представителна извадка от 1600 души. Друго допитване в края на юли от приближения до властта институт ВЦИОМ показа, че руснаците са по-щастливи от всякога, като индексът на задоволство на населението достигна ново историческо равнище през юли от 79%.

Изследвания в последно време показаха, че руснаците не се страхуват от приетите санкции срещу страната им. Икономистите обаче считат, че последиците от тях няма да бъдат усетени незабавно от населението. Путин нареди вчера ограничаване на вноса на земеделски продукти от страни, приели икономически санкции срещу Русия.

Популярността на Владимир Путин надхвърли 80% след присъединяването на Крим към Русия през март. Тя на практика не е падала под 60% от идването му на власт през 2000 г.