Рейтингът на МГУ се покачи рязко в класацията на най-престижните университети в света

Московският и Санкт-Петербургският университети влизат в първата стотица на най-престижните висши учебни заведения в света. Московският Държавен Университет (МГУ) заема 25-място в рейтинга.

Класацията е базирана на проучване на британското списание Times Higher Education, където рейтингите на световните университети се сравняват от 2011 г. Досега МГУ не е заемал толкова висока позиция в тази класация, а през тази година в нея дебютира и Санкт-Петербургския университет.

Класацията е базирана на резултатите от проучване на 10,5 хил. професора от 142 страни. Едно от условията към участниците в изследването е преподавателският стаж във ВУЗ-а не по-малко от 15 години. Изданието предупреждава, че рейтингът на университетите, макар и авторитетен, не е критерий за точна оценка, тъй като е базиран на субективните представи на учените за престижа на учебното заведение.

Първите три места в класацията традиционно заемат Харвард, Кеймбридж и Оксфорд. В първата десятка на най-престижните университети са Принстън, Йейл и Бъркли.

Редакторът на класацията Фил Бейти в разговор с кореспондент на ТАСС определи новия рейтинг като „вдъхновяващ резултат за Русия”. Чуждите професори следят за положителните промени в МГУ, и по-конкретно, за строителството на техническото градче.

„Ние виждаме нарастващия интерес в Русия към това, да направят университетите глобални и по-забележими на световната сцена”, каза редакторът на рейтинга.

По-рано Times Higher Education представи класация на ВУЗ-овете според нивото на преподаване. В този списък през 2013 г. МГУ се намираше в групата на университетите от 226-то до 250-то място, а през 2014-2015 г. зае 196-то място.