Рейтингът на Владимир Путин стигна исторически максимум – почти 90 процента

Рейтингът на Владимир Путин стигна исторически максимум – почти 90 процента

Публикувано от:

Рейтингът на руския президент Владимир Путин стигна исторически максимум – почти 90 процента. Това сочат публикувани днес данни от проучване на общественото мнение в Русия на социологическия център ВЦИОМ.

Анализът сочи, че одобрението сред руснаците за дейността на Путин бележи нов рекорд – 89,9 на сто. Това надхвърля предишния максимум, регистриран през юни 2015 г. (средномесечен резултат 89.1 процента).

Според експерти от ВЦИОМ, новият още по-висок рейтинг на държавния глава е обусловен “на първо място от събитията в Сирия, въздушните удари на руската авиация срещу позициите на терористите”. Това са и основните събития от изминалата седмица според 26 на сто от участниците в анкетата.

Оценките за дейността на президента вече над година и половина му носят повече от 80 процента одобрение, напомнят руските социолози. “Рейтингът на Путин започна да расте през пролетта на 2014 г. на фона на новото обединяване на Крим и Севастопол с Русия – през март 2014 г. той стигна средно 76,2 процента, през април – 82,2 процента, а през май – 86,2 на сто”, отбелязва на сайта си ВЦИОМ.

През август руският външен министър Сергей Лавров нарече Владимир Путин най-популярния лидер в света. По думите на министъра, това се обяснява с независимата политика на Русия.